sıvı soğutma, bilgisayar parçaları, elektronik, custom pc, cpu blok, gpu blok

Başlıca Custom Sıvı Soğutma Parçaları 2nci – Kısım

Sıvı Soğutma Sistemlerinde Kullanılan Komponentler Kısım – 2

5. Pompalar :

Tanım olarak sıvıları nakletmek – taşımak için kullanılan o sistem içerisinde siz durdurana kadar sürekli bir devir-daim yapan mekanik bir parçadır. Sıvı soğutma sistemlerinde kullanılan pompalar 12V ve 0.6-2A olup, üç pinli soket yapıları ile hız kontrolüne sahiptirler. Pompalar güçlerine göre (buna ileride debi diyeceğiz) lt/h (litre/saat yada m³/saat) cinsinden birimlendirilir ve debisine göre 300,400,….1200,1500 lt/h, m³/h olarak sınıflandırılır.

Pompalar çalışma prensipleri gereği ve sahip oldukları debi yüzünden sistem içerisinde bir basınç oluştururlar. Debi ve basınç doğru orantılıdır yani debi arttıkça yarattığı basınçta artacaktır. Şu anda Türkiyede kullanıcılar olarak gördüğümüz en iyi pompa D5 Vario Serisi pompadır ve ürettiği basınç 50psi (3.5 Bar) dır. Markası ve modeli ne olursa olsun, piyasada ki hiçbir pompa max. çalışma sıcaklığı olarak 60ºC üstünü desteklemez ve garanti vermez.

6. Rakorlar :

Plastik, pirinç, paslanmaz çelik gibi malzemelerden üretilen pnömatik (hava ile çalışan sistemler) ve hidrolik (sıvı ile çalışan sistemler) sistemlerde kullanılan bağlantı elemanıdır. Yapıldığı malzeme ve kullanılacağı sektöre göre plastik kalıp, enjeksiyon kalıp, cnc takım tezgahlarında üretilir. Plastik dışında olanlar renklendirilmek istendiğinde ya krom-nikelaj fabrikalarında parlak siyah, yarı mat, mat formlarında renklendirilir yada elektrostatik boya ile boyanır. Kimi markalar bu boyamanın üstüne vernikte atar.

Sıkmatik rakor, geçme rakor vs isimlerle tanıtılsa da bu isimlendirme yanlıştır. Peki rakorlar nasıl isimlendirilir? Rakorlar çoğunlukla bilindiği üzere gövde olarak iki parçadan oluşur. Bu parçalardan birinin ismi “gövde” öbürü de “yüzük” kısmıdır. Yüzük kısmının diş açılmış iç çeperinin dönerek gövdeye kenetlendiği rakor tipine “somun sıkmalı rakor” denilir. Otomatik rakor ise; monoblock (tekgövde) yapısına sahip olup, bir tarafı G 1/4 diğer tarafında mekanik dişli mekanizma olan ve hortumun bu mekanizma içine oturtulup kilitlenmesi ile çalışan rakorlardır. Bilinmesi gereken en önemli nokta her iki rakor tipinde de hortumunuzu gönyesinde (düzgün) kesmelisiniz, bilhassa otomatik rakorlarda bu hata affedilmez hatalara yol açabilir.

7. Fittings (Bağlantı Elemanları) :

Esasen rakorlarda dahil pnömatik ve hidrolik sistemlerdeki bağlantı elemanlarının genel adıdır. Fakat konuyu hiç bilmediğinizi varsayarak öncelikli olarak rakorları anlattım. Rakorlarda dahil aklınıza gelebilecek 45 derece ve 90 derece dirsekler, T ler, + lar, nipel ler uzatmalar, kör tapalar ve diğer bağlantı elemanlarının hepsinin genel adıdır. Her marka da fittings tasarımları değişsede esasen yaptıkları iş aynıdır.

8. Rezervuar :

Akrilik malzemeden yada akrilik + derlin imal su haznesidir. Sıvı soğutma sistemleri kurulum sırasına göre radyatör – rezervuar – pompa şeklindedir. Silindir, kübik yada sürücü yuvalarına göre üç ana modeli vardır. Ağırlıklı tercih edilen modeli silindir şeklinde olanlarıdır. Bunlarda kendi aralarında 50 – 65 mm çaplı olmak üzere ve 100 – 135 – 150 – 190 – 300 – 400 mm yükseklikte olan ölçüleri vardır. Kübik olanlarda ölçüler çok değişkendir. Dvd yuvasına göre olanlarda tek dvd yuvasına göre ve iki dvd yuvasına göre olanları vardır. Kimi modellerinde akış göstergesi yada sıcaklık ölçerlerde bulunur.

9. Akrilik Boru – Bakır Boru ve Hortumlar :

Hortumlar

Sıvı soğutma sistemlerimizde kullanılan hortum hidrolik hortum olarak piyasalarda kolaylıkla bulunabilecek hortumlardır. Üretim malzemesi poliüretandır ve “PU” isimlendirilir. PU hortumlar piyasada kendi içerisinde sert ve yumuşak olarak geçer. Bu hortumlar sıvı soğutma üreticilerinin sattıkları hortumların kat ve kat daha kaliteli ve sağlam olanlarıdır. Burada markaya mı para vermeli gerçek ürünemi sizin tercihinizdir.

Bakır ve Akrilik Borular

Akrilik boru ve çubuklar PMMA monomer bazlı şeffaf yada renkli (saydam), yarı saydam yada solid (ışığı geçirmeyen) olarak dolar bazlı satılan ürünlerdir. Tıp, sanayi, dekorasyon, akvaryum imalatları gibi aklanıza gelebilecek neredeyse her alanda kullanılmaktadır. Bunun nedeni çok zarif bir malzeme olması ve kolay işlenebilmesidir.

Akrilik borular gerek uygulama (hortum yerine kullanılması) gerek rakor bakımından biraz farklılık gösterir o kadar. Sizlere tavsiyem ilk custom ınızı kuracaksanız akrilik yada bakır boru ile bu işe başlamayın. Çünkü tecrübe, ekipman ve el becerisi isteyen bir iştir. Kullanımda tavsiye edeceğim ölçüler: 6-10, 8-12, 12-16 ölçüleridir. Dikkat ederseniz et kalınlığı toplamda 4 mm dir. Daha ince et kalınlıklarına pek yönelmenizi tavsiye etmem. Bakır boru uygulamasıda akrilikten çok farklı sayılmaz. İkiside el becerisi, ekipman ve tecrübe işidir

10. Kullanılan Sıvılar :

Eveeeet; artık tasarım ve tema belirlendi, kasalar seçildi, parçalar seçildi ve son noktayı koyacağımız yere gelmiş bulunmaktayız…
Sistemdeki görevi olarak baktığımızda kullandığımız CPU-GPU vs. bloklar arasında sıcaklığımızı düşürecek ve aldığı yol boyunca radyatöre kadar bu görevini yerine getirecek ve radyatörden sonrada tekrar ekipmanımızın soğumasını sağlayacak olan SU’ ya Evet Yanlış Duymadınız SU… Sıvı Soğutmanın ismini aldığı nokta burası. Herşeyin bittiği ve sistemimizin hiç bir zaman düşemeyeceği sıcaklık derecelerinden faydalanacağımız bu görevi sırtlanan SIVI SOĞUTMAYA …

Yarı saydam ve saydam olarak hazır ürünler bulunmakla beraber, bazı kullanıcıların ücret olarak ödemekten kaçındığı sadece saf su yada saf su + antfiriz (%50 / %60 karışım ile) kullanmaktadır. Kullanılacak sıvı konusunda herkesin farklı renk ve doku tercihi olduğundan bu işe karışmamakta fayda var.

×

Merhaba!

WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilcilerimizden birine tıklayın veya bize bir e-posta gönderi info@sivisogutma.com

×