sıvı soğutma, bilgisayar parçaları, elektronik, custom pc, cpu blok, gpu blok

Başlıca Custom Sıvı Soğutma Parçaları 1nci – Kısım

Sıvı Soğutma Sistemlerinde Kullanılan Komponentler

  1. Kasa : Doğru bir kasa seçimi sıvı soğutmada çok önemlidir. Bu uygulamalarda öncelikli hedefimiz parçaların çok iyi soğuması olduğu gibi ikincisi ise soğutma kadar önemli olan herşeyin bittiğinde kasamızın bize sunmuş olduğu görselliktir – Ki bir çok kullanıcı o görsellik için sıvı soğutma sistemlerini tercih etmektedir. Bu yüzden projede kullanacağımız kasanın öncelikle uygulayacağımız tema ve tasarımımızı sığdırabileceğimiz kadar geniş ve ferah olmalı, sonrada yan taraflarında en az 1 ve hatta daha çok penceresi olmalıdır. Zaten konunun bilincine varan kasa üreticileride mid tower kasaların bir kısmında full tower kasaların neredeyse tamamında şeffaf yan kapak uygulamalarına gitmişler ve radyatörler için gerekli açıklıkları bırakmaya başlamışlardır.
  2. İşlemci Bloğu : Bakır malzemeden üretilen, işlemciye bakan yüzü pürüzsüz diğer yüzeyinde ise cnc takım tezgahları ile ısı emici kanalların açılmış olduğu bu yüzeyinin sızdırmazlığının o-ring kullanılarak sağlandığı ve üzerinin ikinci bir elemanla kapatıldığı, ikinci eleman üzerinde G 1/4 giriş ve çıkışları olan sistemin kalbi sayılabilecek parçadır. Genellikle intel ve amd olarak ayrı iki model olarak satılmakta olup, her iki işlemci türünü destekleyen montaj aparatlarını barındıran modelleride bulunmaktadır. Farklı markaların farklı tasarımda olan modelleri bulunmaktadır.
  3. Ve Ekran Kartı Bloklarımız ! : Bence işin en zoe ve maddi açıdan pahalı parçası. Neden? Çünkü; ekran kartlarının iki tipi vardır. Birisi universal olan sadece gpu yu soğutan blocklardır. Düşük maliyetleri ile gerçekten her cebe hitap eder ve ileride başka bir model ekran kartı alsanız bile onu kullanabilirsiniz. Fakat görsellikleri çok azdır ve Gpu Ramlerinizi soğutmaz. Diğeri ise FULL VGA blocklardır. Bunlarda yüksek maliyetli ancak görselliği hat safhada olan blocklardır. Burada hem görsellik açısından ve hemde performans açısından FULL VGA Bloklarını tercih etmeniz önerilir.

Hangi block sorusunun cevabı ise heran değişebileceğinden blok karşılaştırmasını içeren birkaç öğeyi incelemek gerekmektedir.

  • Nikel kaplamalı bloklarda kullanacağınız akışkanın türüne göre zaman içerisinde korozyon (aşınma – atma) olacaktır. Hiçbir nikel kaplama ilk günkü gibi kalmaz kullanacağınız akışkanın türüne göre yıpranma süresi değişkenlik gösterir o kadar.
  • Bloğun kapağının akrilik olduğu blocklarda yüksek O.C değeri için sistemi zorladığınızda akışkanın sıcaklığı yükselecektir. Buda kökeni plastik olan akriliğin yumuşamasına neden olur. Akriliğin maksimum dayanma sıcaklığı 80 derecedir !
  • Şayet bir markanın cpu fanatiği değilseniz, her iki marka içinde montaj kiti barındıran bir cpu block almanızda yarın bir gün sistem değişikliğine gittiğiniz takdirde bu size süre ve maaliyet açısından büyük bir avantaj sağlıyacağını unutmamakta fayda var.

4. Radyatörler :

Aslında planın hep arkasında kalsada, göze en son çarpan ürün olsada soğutmanın fiziksel olarak gerçekleşeceği ortam oluduğundan en önemli parçalardan birisidir.

Bilindiği üzere Suyun ısı iletkenliği havadan 25 kat fazladır. Bu yüzden blocklardan aldığı ısıyı hızlıca terk etmesi gerektiğinden doğru radyatör seçimi size farkı hissettirecektir. Farklı üreticiler farklı radyatörler üretmektedir. Tamamı alüminyum, alüminyum + bakır, bakır (copper) + pirinç (brass) olabilen parçalardır.

Tablodanda da anlaşılacağı üzere bizim için en iyi değer bakıra aittir. Sıvı soğutmanın ilk evriminde alüminyum ve alüminyum + bakır radyatörler satışa sunulmuş olsada birkaç yıldır ağırlıklı olarak bakır (copper) + pirinç (brass) olarak üretilmektedir. Alacağınız radyatör bakır (copper) + pirinç (brass) olmalıdır.

Radyatörler Başlı Başına Derinlemesine incelenmesi gereken bir konudur fakat bir not daha vererek radyatörleri şimdilik bitirelim:

Radyatör Boyutları

Ölçüyü belirleyen en büyük faktör seçtiğimiz kasanın boyutlarıdır. Şayet bu yönde bir sıkıntınız yok ise ihtiyacınıza bağlı radyatör kullanmanız gerekmektedir. Peki bu ihtiyacı nasıl belirlerim kaç radyatörüm olmalı, nasıl hesaplamalıyım derseniz, genel olarak böyle bir hesap yok. O.C yapılmayacak oyun oynanmayacak bir sistem için tek cpu + gpu lu sistemlerde 360mm lik 60mm kalınlık radyatör push-pull fanlarla kafi gelecektir. İşin içine oyun girdiği anda işler değişir çünkü gelişen teknoloji ile beraber malesef gpu larda aşırı ısınmaya başladı. Benim görüşüm kasanızın boyutlarına göre değişiklik gösterebilir fakat bu işe girişmiş birisi olarak 3-5 hesabı yapmıyacağınızı düşünerek; 360mm+360mm veya 360mm+240mm lik 2 radyatörle cpu+gpu oyun makinası çok rahat çalışır. Fanlarınıza bağlı olarak ikinci ekran kartınızıda çok rahat kaldırır. Güçlü bir pompanız olduktan sonra Üçüncü ekran kartına girdiğiniz anda 2x360mm(60mm kalınlıklı)radyatörlü bir sistem ekran kartlarınızada, cpunuza, köprünüzede yetecektir.

×

Merhaba!

WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilcilerimizden birine tıklayın veya bize bir e-posta gönderi info@sivisogutma.com

×